Oorlog op de Amerikaanse telecommarkt, IMF verhoogt groeiverwachting voor wereldeconomie en de Bundesbank krijgt meer invloed binnen de raad van de bestuur van de ECB. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. Op de Amerikaanse mobiele telecommarkt is het oorlog. De ceo van T-Mobile USA, John Legere, is dinsdag tijdens een door AT&T georganiseerd telecomcongres de deur gewezen. Legere, die het netwerk van AT&T heeft bestempeld als “troep”, was niet welkom en werd door beveiligers het gebouw uitgezet. T-Mobile USA is de uitdager op de Amerikaanse markt, die gedomineerd wordt door telecomreuzen Verizon en AT&T. Onder Legere is T-Mobile USA lagere prijzen en meer uitgebreide dienstverlening gaan bieden. Dat is onlangs voor AT&T de aanleiding geweest om klanten van T-Mobile een tegoed van 450 dollar aan te bieden als ze zouden overstappen.
2. De prominente econoom Paul Krugman heeft in een interview met de krant Dagens Naeringsliv zijn zorgen uitgesproken over de schuldenberg van Noorse huishoudens, die meer dan 200 procent van het beschikbaar inkomen bedraagt volgens cijfers van de OESO. Krugman zou ook eens naar Nederland moeten komen. De schulden van Nederlandse huishoudens kwamen namelijk in 2011 overeen met zo’n 275 procent van het beschikbaar inkomen.
3. Het IMF gaat waarschijnlijk de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie verhogen. Dit heeft IMF-directeur Christine Lagarde gezegd. Het optimisme bij het IMF is opvallend, want in oktober werden nog de groeiramingen verlaagd. Sinds oktober zijn met name de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie verbeterd. Vanwege de sterke handelscijfers over november kan de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met zo’n 3 procent zijn gegroeid na een sterk derde kwartaal waarin de economie met 4,1 procent groeide.
4. De Bundesbank krijgt meer invloed binnen de raad van de bestuur van de ECB. Het nieuwe 24ste bestuurslid van de ECB, Ilmars Rimsevics van de centrale bank van Letland, wordt in een artikel van Bloomberg News neergezet als een kloon van de als een havik bekendstaande Bundesbank-president Jens Weidmann. Rimsevics heeft zich, evenals Weidmann, kritisch uitgelaten over ruim monetair beleid en heeft gepleit voor bezuinigingen en structurele hervormingen. Daarnaast zal Bundesbank vice-president Sabine Lautenschläger waarschijnlijk toetreden tot de ECB-directie, en daarmee automatisch ook bestuurslid worden.
5. Bij de Fed is het laatste beetje weerstand tegen 'tapering' (de afbouw van de monetaire stimulering) verdampt. Fed-topman Eric Rosengren heeft dinsdag gezegd dat hij zich “comfortabel” voelt bij de plannen om de obligatieaankopen door de Fed geleidelijk af te bouwen. Tijdens het laatste rentebesluit stemde Rosengren als enige tegen de afbouw van de stimulering.
6. De Belgische grootbank KBC heeft versneld 330 miljoen euro aan staatssteun plus 170 miljoen euro boete afgelost. KBC, dat vanwege de kredietcrisis 7 miljard euro aan steun kreeg, moet nog 2 miljard euro aan de staat aflossen. ING moet nog 2,25 miljard euro aflossen.
7. Europese aandelenbeurzen zijn woensdagochtend vlak gestart nadat Wall Street en Azië juist hoger sloten. Wall Street maakte dinsdag dankzij meevallende Amerikaanse macrocijfers een einde aan een drie dagen durende verliesreeks, wat Aziatische beurzen de wind in de rug gaf.
8. AkzoNobel is vanochtend hekkensluiter op de AEX nadat het chemieconcern onverwacht een handelsupdate bekendmaakte. AkzoNobel handhaafde de outlook voor 2013, maar gaf aan dat het dit jaar meer in de kosten gaat snijden omdat de marktomstandigheden moeilijk blijven. Air France-KLM gaat daarentegen aan kop nadat de luchtvaartmaatschappij de vervoerscijfers voor december bekendmaakte. Daaruit bleek dat het passagiersvervoer groeide, maar het vrachtvervoer het slecht bleef doen.
9. Alle ogen zijn vandaag gericht op de notulen van de monetaire vergadering van de Federal Reserve van 17 en 18 december, toen de Amerikaanse centrale bank besloot de obligatieaankopen te verlagen van 85 naar 75 miljard dollar, waarop de lange rentestanden zijn gaan stijgen. Om te voorkomen dat korte rentestanden ook zouden gaan stijgen, gaf de Fed in december tevens aan dat het de korte rente nog langer laag wil gaan houden. De aandacht van handelaren gaat met name uit naar wat de Fed van plan is met deze een jaar oude rentebelofte, die steeds meer in het geding komt. De Fed beloofde in december 2012 de rente laag te houden zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent staat, mits de inflatie op middellange termijn niet substantieel boven de doelstelling van 2 procent dreigt uit te komen (de natuurlijke reflex van een centrale bank is angst voor inflatie). De ironie wil dat de Fed zich geconfronteerd ziet met een inflatie die te laag is (0,9 procent in november), maar ook steeds de werkloosheidsramingen heeft moeten verlagen en inmiddels verwacht dat de werkloosheid al dit jaar daalt naar 6,5 procent. De vraag is hoe de Fed om gaat met de paradoxale (tijdelijke?) situatie van dalende werkloosheid en disinflatie. Wordt de werkloosheidsdrempel verlaagd? Komt er een inflatiegarantie bij, of blijft de Fed op zijn handen zitten? De druk op de Fed is groot, want de centrale bank heeft een dubbel mandaat (maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit), en wil daarbij niet het economisch herstel in het geding brengen, maar anderzijds ook voorkomen dat financiële markten er een te groot feest van maken.
10. Een ander belangrijk agendapunt zijn de notulen van de Zweedse centrale bank, die vorige maand toch maar besloot de rente te verlagen (met een kwartje naar 0,75 procent). De inflatie schommelt in Zweden rond de 0, maar dat heeft vooralsnog de Riksbank er niet toe bewogen de geldpers te laten rollen. De centrale bank is namelijk bang dat als het de rente verlaagt of obligaties in de markt gaat opkopen, huishoudens zich nog dieper in de schulden zullen gaan steken. Het probleem is echter dat de te lage inflatie de schuldproblemen juist verergert. Schulden zijn in reële termen groter doordat het prijspeil, waaronder de lonen van huishoudens, minder sterk stijgen dan verwacht werd toen de leningen werden aangegaan.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl